Oktobris – krūts veselības mēnesis

Oktobris visā pasaulē tiek atzīmēts kā krūts veselības mēnesis ar mērķi veicināt izpratni par krūšu veselību un krūts vēža profilaksi, jo atklājot vēzi agrīnā stadijā ārstēšanas rezultāti ir daudz labāki.

Latvijā valsts organizēta krūts vēža skrīninga programmas ietvaros sievietēm vecumā no 50 līdz 70 gadiem ir iespēja veikt bezmaksas mamogrāfijas izmeklējumu reizi divos gados.

Mamogrāfija ir galvenais veids, kā atklāt agrīnus krūts audzējus. Tā ir rentgenoloģiska izmeklēšana, kas ļauj konstatēt izmaiņas krūtīs. Mamogrāfija daudzos pētījumos ir pierādīta kā visefektīvākā un informatīvākā metode savlaicīgai krūts vēža diagnostikai.

Limbažu slimnīcā ir pieejams digitālais mamogrāfs. Lai pieteiktos diagnostikai lūgums zvanīt reģistratūrai 29637574.

Kā sagatavoties pārbaudei?

Dodoties uz pārbaudi, vispiemērotākais ir divdaļīgs apģērbs – bikses vai svārki un blūze, jo būs jāizģērbjas līdz jostas vietai. Vēlams līdzi paņemt arī visus iepriekšējos krūts dziedzeru izmeklējumu rezultātus, ja tādi ir. Ieteicams ieplānot veikt izmeklējumu pēc mēnešreizēm, jo tad krūtis ir mazāk jutīgas, un informēt radiologa asistentu pirms procedūras, ja ir iepriekš veiktas operācijas vai krūšu implanti.*

Latvijā krūts vēzis ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves cēloņiem sievietēm 35–64 gadu vecumā. Pasaulē un arī Latvijā ar krūts vēzi visbiežāk saslimst sievietes vecumā virs 50 gadiem.*

Aicinām regulāri veikt krūšu pašpārbaudi un rūpēties par veselību, izmantot valsts sniegtās iespējas veikt krūšu veselības skrīningu, un veikt izmeklējumus, ja ir radušās aizdomas, jo laicīgi atklājot slimību to var izārstēt.

*Latvijas veselības statistikas datubāzes dati
*spkc.gov.lv ieteikumi

Autors: Beāte Kožina